Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια αγώνων και προσπαθειών για την ισότητα των δύο φύλων, υπάρχουν γυναίκες που ανέχονται την λεκτική κακοποίηση από τους συντρόφους τους. Ανέχονται να τις μειώνουν και να τις εξευτελίζουν καθημερινά. Άραγε πώς νιώθουν εκείνη την ώρα και γιατί δεν αντιδρούν; Πώς αφήνουν την αξιοπρέπειά τους να πέφτει τόσο χαμηλά; Πώς αφήνουν κάποιον να τις εξουσιάζει και να τις χειραγωγεί κατά τέτοιο τρόπο;

Ένα επεισόδιο που εκτυλίχθηκε μπροστά μου, έγινε αφορμή για να κάνω όλες αυτές τις σκέψεις.


Βρισκόμουν πρόσφατα σε μια παρέα κι ενώ είχαμε όλοι μαζί μια όμορφη συζήτηση, ξαφνικά ακούω έναν άντρα της παρέας, να λέει με αυστηρό και υποτιμητικό ύφος στην γυναίκα του: «Εσύ τι μιλάς τώρα; Τι δουλειά μου θα πάρεις; Εγώ γιατί είμαι εδώ; Τι ξέρεις εσύ απ’ αυτά;». Πάγωσα! Ντράπηκα τόσο πολύ! Πώς κρατήθηκα και δεν τον έβρισα, ένας Θεός ξέρει! Αυτομάτως σκέφτηκα, πως αν συμπεριφέρεται έτσι μπροστά σε τρίτους, φαντάσου τι θα συμβαίνει όταν είναι μόνοι τους…

Η λεκτική βία, είναι από τις χειρότερες μορφές βίας που υπάρχουν. Δημιουργεί τραύματα που δεν είναι ορατά, αλλά ψυχικά. Αυτοί που την ασκούν, θέλουν να επιβληθούν και να υποτάξουν το θύμα τους. Έτσι βρίσκουν αδύναμους και ευάλωτους χαρακτήρες, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την υπεροχή τους.

Οι συνέπειες μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς, σχετίζονται όμως έμμεσα με την συμπεριφορά και την συναισθηματική κατάσταση του θύματος.


Αν κι εσύ ανήκεις στις γυναίκες που ανέχονται αυτές τις συμπεριφορές, τότε ήρθε η στιγμή να το αλλάξεις, να εκτιμήσεις τον εαυτό σου και να πάψεις να φοβάσαι.

Της Σοφίας Β.

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.