Μεγαλώσαμε σε μία κοινωνία, που μας έμαθε να επιλέγουμε τον εύκολο τρόπο σκέψης, τον μη χρονοβόρο. Σε μια κοινωνία, που μας έκανε να πάσχουμε. Γιατί και εσύ και εγώ και η φίλη μου η Κική (μία απ’ το χωριό, δεν την ξέρεις!), πάσχουμε από “το σύνδρομο της κοινής λογικής”! Όλες οι σκέψεις μας, βασίζονται στο ευρέως αποδεκτό, στα ήθη και τα έθιμα μας, στη μέση εμπειρία μας.

Η κοινή λογική, είναι σαν ένα multiple choice test. Σωστό ή λάθος, πρέπει ή δεν πρέπει, μπορώ ή δεν μπορώ, αλήθεια ή ψέμα, όμορφο ή άσχημο, ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος, εύκολο ή δύσκολο, καλό ή κακό… Αυτά είναι τα κουτάκια που μάθαμε και στα οποία συνηθίσαμε να εντάσσουμε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Είναι η κόκκινη γραμμή μας, αυτή που έχουμε τραβήξει και μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Εύκολο, απλό, δεν σε κουράζει, δεν χρειάζεται συνθέτη σκέψη ή κατηγοριοποίηση. Πώς μπορείς όμως να πεις με σιγουριά, τι είναι σωστό και τι λάθος;


Ας πούμε ότι δυο άνθρωποι βρίσκονται να βιώνουν την ίδια κατάσταση και έχουν τις ίδιες εμπειρίες, όμως ο καθένας αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Ποιος είναι λάθος και ποιος σωστός; Υπάρχει σαφής απάντηση; Τα πάντα λοιπόν, είναι θέμα αντίληψης. Πώς όμως μπορείς να εκτιμήσεις ότι η αντίληψη του ενός, είναι σωστότερη από του άλλου;

Άραγε πόσες καταστάσεις και πόσους ανθρώπους έχουμε απαξιώσει για αυτά τα κουτάκια; Πόσες εμπειρίες έχουμε χάσει; Είναι δύσκολο και σε ξεβολεύει, να δεις ότι πέρα από αυτό που βλέπεις, το κάθε τι είναι αποτέλεσμα πιο συνθετών πράξεων. Είναι δύσκολο να δεις, πως στο κέντρο της λογικής, εκεί ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο, υπάρχει και η γκρίζα ζώνη. Αυτή που μας κάνει να σκεφτόμαστε λιγάκι διαφορετικά!


Η γκρίζα ζώνη, γεμάτη με άπειρες γκρι αποχρώσεις, μας κάνει να ανοίγουμε το μυαλό μας πέρα από την ζώνη ασφαλείας μας. Να τραβάμε τις κόκκινες γραμμές μας πιο μακρυά. Μας ανοίγει έναν νέο κόσμο, όπου το κάθε τι και ο κάθε ένας είναι μοναδικός. Η γκρι αυτή ζώνη, ξεδιπλώνει μπροστά μας έναν κόσμο με λιγότερους περιορισμούς και περισσότερες επιλογές, για να μας μάθει ότι υπάρχει και το “ίσως…” όπως και το “και αν…”. Και ίσως μας κάνει να δούμε το καλό, εκεί που πριν βλέπαμε μόνο το κακό .

Και κάπως έτσι, έρχονται στο μυαλό μου οι φράσεις δύο σπουδαίων ανθρώπων. “Πρέπει! Ποιος ανόητος γέννησε αυτό τον λόγο και ποιος τρελός πίστεψε σ’ αυτόν!” του δικού μας λογοτέχνη Μ. Καραγάτση και το “There was right, there was wrong, now there is you!”, της αγαπημένης Αγκάθα Κρίστι μεσώ του Πουαρό. Θα την βρεις την γκρίζα ζώνη! Και είμαι σίγουρη ότι θα σε κάνει να αρχίσεις να ζεις και να σκέφτεσαι ότι όλα είναι πιθανά!

Gypsy Soul

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.