Τα παιδιά, μπορούν να έχουν μια δύσκολη μέρα, άγχος, νεύρα, κακή διάθεση… “Μα τι μπορεί να του συμβαίνει 5 χρονών και να μην είναι καλά;”, “Αν από τα 10 του χρόνια έχει άγχος, τι θα κάνει όταν μεγαλώσει;”, “Αχάριστη, όλα έτοιμα τα έχω γι’ αυτήν κι αυτή είναι με τα μούτρα κάτω!”…


Πολλές φορές, οι γονείς δίνουμε πολύ ενέργεια στο να μην έχει αυτή την κακή διάθεση το παιδί μας. Προλαβαίνουμε να προσφέρουμε, να κανονίσουμε με φίλους, να κάνουμε εύκολα ορισμένα πράγματα για εκείνο και όταν παρά τις προσπάθειές μας, το παιδί μας συνεχίζει να μην είναι στα καλύτερά του, εκνευριζόμαστε. Στην προσπάθειά μας, επικοινωνούμε στο παιδί: “Δεν σε θέλω έτσι! Δεν μ’ αρέσεις! Δεν μπορείς να μην είσαι καλά! Κάνε κάτι γρήγορα γι’ αυτό!”.


Την ίδια στιγμή, το παιδί χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια στη σχέση μας, αποδοχή και περιμένει από εμάς να του δείξουμε με ποιο τρόπο μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις δύσκολες μέρες. Αν μπορούσαμε να δούμε αυτές τις στιγμές όχι ως πρόβλημα, αλλά ως ευκαιρία; Ευκαιρία να μεταφέρουμε κοινωνικές δεξιότητες, για το πώς πραγματικά μπορείς να λειτουργήσεις, ακόμα κι αν δεν είσαι πολύ καλά. Τι χρειαζόμαστε, για να δούμε αυτές τις μέρες, ως μέρος της ανάπτυξης του παιδιού; Τι θα περιμέναμε εμείς από τους δικούς μας ανθρώπους, σε μια δύσκολη μέρα μας;

Τα παιδιά, μπορούν να έχουν μια δύσκολη μέρα, άγχος, νεύρα, κακή διάθεση, γιατί έχουμε κι εμείς! Δύσκολες μέρες, στις οποίες μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και αναπτυσσόμαστε!

 

Της Δήμητρας Γούναρη

Parent coach / Υποστήριξη και ενδυνάμωση γονέων

 

 

 

 

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.