Οι περισσότεροι θεωρούν πως είναι άτοπο να μιλάμε για ισότητα στη σημερινή εποχή, καθώς σύμφωνα με αυτούς, έχει επιτευχθεί σε όλα τα επίπεδα. Το λυπηρό γεγονός με τη φοιτήτρια στο ΑΠΘ, την οποία ένας άλλος φοιτητής παρενόχλησε σεξουαλικώς,  μου γέννησε πολλές και διάφορες σκέψεις για την ισότητα των δύο φύλων.

Ακόμα και σήμερα, η γυναίκα θεωρείται από κάποιους υπαίτια για το βιασμό της επειδή “προκάλεσε”. Ακόμα και σήμερα, θύτες σε ομαδικούς βιασμούς αθωώνονται, επειδή το θύμα βρισκόταν σε κατάσταση απώλειας αισθήσεων, ενώ τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης γίνονται αντικείμενο τηλεοπτικής καζούρας από παρουσιαστές και δη, από γυναίκες!


Η γυναίκα δεν θεωρείται ακόμα και σήμερα, πως έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του δικού της σώματος. Κοινωνικά και πολιτιστικά “πρέπει”, θέλουν να την περιορίζουν σε απόλυτους και άκαμπτους ρόλους, μη σεβόμενοι την ελευθερία της επιλογής. Το ακόμα πιο λυπηρό, είναι πως χρειάζεται να γίνεται πάντοτε συσχετισμός της αξίας της γυναίκας με ένα άλλο άτομο. Το να πρέπει να χρησιμοποιήσεις εν έτη 2019, επιχειρήματα τύπου “αν ήταν η μάνα / κόρη / αδερφή / θεία σας…”, για εμένα είναι χειρότερο. Δηλαδή η οντότητα μίας γυναίκας δεν είναι σεβαστή απλά και μόνο επειδή η ίδια είναι ανθρώπινο ον, πρέπει πάντοτε να σχετίζεται με κάποιο άλλο πρόσωπο ή να εγκλωβίζεται μέσα στα οικογενειακά στεγανά! Λες και η γυναίκα δεν έχει αυταξία από μόνη της, αλλά μόνο επειδή είναι γυναίκα κάποιου ή μητέρα κάποιου.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως οι γυναίκες που ακόμα και σήμερα αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους όχι μόνο δεν είναι περιττές, αλλά αναγκαίες.


“Violence is different for women than it is for men. Unlike men, they don’t tend to get into fistfights with strangers after an escalating series of insults. It is far more common for a woman to be attacked, physically controlled and sexually assulted by a man. Outside the walls of a prison, adult males almost never have to think about getting raped. For most women, rape is a very real, lifelong concern.

Sam Harris – American author, neuroscientist, philosopher, and podcast host”

 

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.