,

“Συνεργάσιμος”: Μια προσεχτική ματιά στη λέξη

“Συνεργάσιμος” μια λέξη, προερχόμενη από τη λέξη συνεργάτης, που αναφέρεται σε ενήλικες που έχουν συμφωνήσει να τηρούν κάποιες αρχές υποστήριξης μεταξύ τους. Η σχέση των ενηλίκων είναι ισότιμη και η σχέση που αναπτύσσεται είναι αμοιβαίας υποστήριξης. Αυτά όσον αφορά τη λέξη σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο, εκτός από τους γονείς.


“Είναι συνεργάσιμο;” (υπονοείται το παιδί).

“Ευτυχώς έχω ένα πολύ συνεργάσιμο παιδί…”. Είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό, που αποδίδεται σε παιδιά, αλλιώς “ξεκούραστα” για τους γονείς, ή αυτά που δεν δημιουργούν εστίες εντάσεων ή αλλιώς αυτά που μπορούν εύκολα να ακολουθούν τους γονείς. Είναι εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι η επιλογή της λέξης είναι λάθος.


Οι συνεργάτες αλληλοϋποστηρίζονται, ενώ τα συνεργάσιμα παιδιά, υποστηρίζουν τις προσδοκίες των γονιών μονομερώς. Στα συνεργάσιμα παιδιά, δεν υπάρχει καμία υποστήριξη του γονιού προς το παιδί (στον χαρακτηρισμό αυτόν, όχι γενικά) και ο γονιός, χρησιμοποιεί τη λέξη ως συνώνυμο του “εύκολου” για τα δικά του δεδομένα.

Επίσης, αρκετά συχνά ακούω “Έλα αγάπη μου να συνεργαστούμε…”, όμως αυτό που οι γονείς εννοούμε είναι “Έλα αγάπη μου, έλα να κάνεις αυτό που λέω εγώ…”.

20 Years Challenge: Το “συνεργάσιμο” παιδί μας, καλείται να συνεργαστεί σε ένα εργασιακό περιβάλλον και προσπαθεί να διεκδικήσει το χώρο του, τα δικαιώματα του, τα οποία καταπατούνται διαρκώς. Ανώτεροι και πιο παλιοί “συνεργάτες”, προσπαθούν να επιβάλλουν τους όρους τους. Εμείς λοιπόν, παρακινούμε το παιδί μας να διεκδικήσει, να βάλει όρια, να εκφράσει τα θέλω του και τις απαιτήσεις του.

Το “συνεργάσιμο” παιδί μας, έχει κάνει μια σχέση στην οποία αισθάνεται ότι δεν ακούγονται τα θέλω του και οι ανάγκες του αγνοούνται συστηματικά. Εμείς παρακινούμε το παιδί να φύγει ή να προσπαθήσει να εκφράσει τα θέλω του.

Ας ξαναδούμε τι εννοούμε με τη λέξη “συνεργάσιμος” και ας σκεφτούμε τι μπορεί να είναι ένας συνεργάσιμος ενήλικας κι ας επιλέξουμε να συνεργαστούμε ειλικρινά με τα παιδιά μας, αναλαμβάνοντας πάντα τη γονεϊκή μας ευθύνη (ή να διαλέξουμε μια άλλη λέξη 

 

Της Δήμητρας Γούναρη

Parent coach / Υποστήριξη και ενδυνάμωση γονέων

 

 


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading