“Μια μάνα μπορεί να μεγαλώσει μόνη της 10 παιδιά και 10 παιδιά δεν μπορούν να υποστηρίξουν μία μάνα!” λένε κι έρχεται για μία ακόμη φορά η λαϊκή σοφία να επιβεβαιωθεί στη ζωή. Πόσες φορές δεν βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους, που στη δύση της ζωής τους ζουν μόνοι, ξεχασμένοι σχεδόν απ’ τους “δικούς” τους; Πόσες φορές οι άνθρωποι που έδωσαν πνοή σε ανθρώπους, όταν πάψουν να είναι σε θέση να προσφέρουν, απλά γίνονται βάρος;

Γεννιέσαι κι έχεις γύρω σου αυτούς που παίρνουν χαρά απ’ το γέλιο σου, πόνο απ’ το κλάμα σου, αναπνοή απ’ την αναπνοή σου. Έχεις γύρω σου ανθρώπους, που είναι εκεί για να σου μάθουν, να σε διδάξουν, να σε βοηθήσουν, να σε υποστηρίξουν. Είναι εκεί για να σου δώσουν ότι κρύβουν στην καρδιά τους, να σε γεμίσουν με το “είναι” τους, να σε θωρακίσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Είναι εκεί να σου κρατούν το χέρι για όσο χρειάζεσαι, μέχρι τη στιγμή που θα είσαι σε θέση ν’ ανοίξεις τα φτερά σου και ν’ αρχίσεις να χαράσσεις τη δική σου πορεία. Τότε είναι η ώρα τους να κάνουν ένα βήμα πίσω και σαν θεατές να σε παρατηρούν και να φουσκώνουν από περηφάνεια για τα όσα καταφέρνεις… Είναι εκεί, παραμένοντας το δίχτυ ασφαλείας σου, για όσο αναπνέουν. Είναι εκεί να σ’ αγαπάνε. Αληθινά. Δυνατά. Ανιδιοτελώς.

Μεγαλώνοντας, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πως οι γονείς σου δεν είναι τέλειοι. Έχουν κάνει κι αυτοί τα λάθη τους. Έχουν πάρει λάθος αποφάσεις, έχουν κάνει λάθος χειρισμούς. Αυτό στην αρχή μπορεί να σε ταρακουνήσει, μέχρι τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πως κι εκείνοι είναι άνθρωποι. Είναι άνθρωποι κι έχουν δικαίωμα στο λάθος. Σ’ εκείνο κάπου το σημείο όμως, μπορεί να κάνεις εσύ ένα τεράστιο λάθος. Ν’ αρχίσεις να τους χρεώνεις λάθη και να ξεχνάς πως όποια λάθη κι αν έκαναν, είχαν γνώμονα την αγάπη τους για σένα. Εσύ ήσουν η προτεραιότητά τους. Το Α και το Ω τους. Ακριβώς όπως είναι τα παιδιά σου για σένα σήμερα.

Δεν ξέρω πώς γίνεται ν’ αλλάζουν τόσο τα πράγματα με τα χρόνια. Δεν ξέρω πώς γίνεται, το παιδί που μέχρι χτες σκούπιζες τα γόνατα και τα δάκρυά του επειδή έπεσε απ’ την τραμπάλα, να φτάνει στο σημείο να απομακρύνεται από σένα. Δεν ξέρω πώς γίνεται, μεγαλώνοντας να ξεχνάμε όσα ζήσαμε, τότε που είχαμε τους γονείς μας στην καθημερινότητά μας. Δεν ξέρω πώς γίνεται, να αφήνουμε στο περιθώριο ελαφρά τη καρδία, εκείνους που ακόμη και σήμερα θα έδιναν και την ζωή τους για μας. Δεν ξέρω πώς γίνεται να αντέχει η συνείδησή μας, να αφήνουμε ξεχασμένους τους ανθρώπους, χάρη στους οποίους αυτή τη στιγμή ζούμε και υπάρχουμε. Δεν ξέρω ποιος εσωτερικός μηχανισμός μας κάνει να διαγράφουμε απ’ τη μνήμη μας, τις στιγμές που εκείνοι πόνεσαν, έκλαψαν, αγωνίστηκαν για μας, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε κι εμείς για τα παιδιά μας.

Ναι, υπάρχουν γονείς που έχουν κάνει λάθη, φερόμενοι εγωιστικά. Υπάρχουν γονείς που σκέφτονταν μόνο τον εαυτό τους και τους “αξίζει” να μείνουν μόνοι. Το να γίνεις γονιός, δεν πάει απαραίτητα αγκαζέ με την αγιοσύνη. Οι άλλοι όμως, εκείνοι που παρά τα λάθη τους, μας αγάπησαν όσο τίποτα, δεν αξίζουν την απομάκρυνσή μας. Δεν αξίζουν τα “Φταις!” μας, ακόμη κι αν έφταιξαν κάποτε. Αξίζουν τα “Σ’ αγαπώ!” μας και ένα καφεδάκι μαζί μας παρέα στο μπαλκόνι. Εκείνοι που έδωσαν τα πάντα τους (λίγα ή πολλά – τι σημασία έχει;), δικαιούνται ένα τηλεφώνημα, μια επίσκεψη, μια αγκαλιά…

Κι έρχεται η στιγμή, που το μόνο που μένει πίσω μια κενή θέση. Έρχεται η στιγμή που η παρουσία, γίνεται απλά μια φωτογραφία. Είναι τότε, που μένει πίσω μόνο μια πικρία στην καρδιά, συνειδησιακά βάρη και αμέτρητα “Αν είχα λίγο χρόνο ακόμη…”.

Δεν θα έχεις. Κανείς, ποτέ δεν έχει! Η ζωή είναι κύκλος. Φρόντισε να τον κλείσεις όμορφα…

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου

 

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.