Πριν γίνω μαμά, δεν είχα σκεφτεί καθόλου πώς θα μεγαλώσω το παιδί μου, πιο “πρότυπο” ανατροφής θα ακολουθήσω, αν ακολουθήσω κάποιο κτλ. Στην πορεία είδα, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να κρατήσω έναν τύπο ανατροφής, θεωρώντας ότι αυτός και μόνο είναι ο σωστός. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και το παιδί. Ακόμη και να ήθελα να τηρήσω κάποιους κανόνες συγκεκριμένου τύπου ανατροφής, έβλεπα ότι το παιδί μου δεν είναι έτοιμο να τους δεχτεί και φυσικά δεν ήθελα επ’ ουδενί να το πιέσω, μόνο και μόνο γιατί κάποια παιδαγωγός πριν χρόνια θεώρησε ότι αυτός ο τρόπος είναι σωστός για την ανατροφή ενός παιδιού.

Βλέπω όμως, ότι πολλοί γονείς “πέφτουν” στη λούμπα αυτών των κανόνων χωρίς να καταλάβουν ότι ίσως αντί να βοηθήσουν το παιδί τους, του δημιουργούν συναισθηματική φόρτιση και αναίτια ψυχολογικά φορτία. Αναρωτήθηκα κι εγώ, μήπως κάποιες φορές ήμουν υπερβολική ή περισσότερο αδιάφορη απ’ ότι θα έπρεπε, μήπως αντί για καλό του κάνω κακό; Μήπως γίνομαι “τοξική” για το παιδί μου, άθελά μου; 


Σύμφωνα με άρθρα διάφορων παιδοψυχολόγων, τοξικός είναι ο γονέας που δεν ακούει με προσοχή το παιδί του, που δεν κάνει διάλογο μαζί του και που το μόνο που τον νοιάζει είναι να δίνει εντολές. Είναι ο γονέας που βάζει τα δικά του συναισθήματα προτεραιότητα και περιορίζει το παιδί του. Δεν το αφήνει να ανεξαρτητοποιηθεί και αποθαρρύνει την έκφραση και τη δημιουργικότητά του. Πολλές φορές φωνάζει στο παιδί χωρίς λόγο και το προσβάλει μπροστά σε τρίτους. Επιβάλλει στο παιδί τα δικά του όνειρα. Να πραγματοποιήσει δηλαδή το παιδί τους πράγματα τα οποία ο ίδιος δεν κατάφερε, χωρίς να αναρωτηθεί αν το παιδί του, θέλει πραγματικά να τα κάνει. 

Η πλειοψηφία των γονιών, θέλει το καλό των παιδιών τους και πολλές φορές, μπορεί να κάνουν κάποια λάθη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κάνουν σκοπίμως. Το σωστό όμως είναι απλά να μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα λάθη και να τα διορθώσουμε εγκαίρως και γιατί όχι, να ζητήσουμε και τη βοήθεια ειδικών αν χρειαστεί.


 

Της Χρύσας Αβραμίδου 

 

 

 

 

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.