Οι επιλογές μας

Advertisements

Η ζωή μας, είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό οι επιλογές που κάνουμε και μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό, γιατί σίγουρα υπάρχουν και πράγματα που δεν επιλέγουμε και μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ζωής μας σε σημαντικό βαθμό. Μπορεί κάποιος να το πει Θεό, άλλος μοίρα, άλλος τύχη… όπως και να το πει κανείς, υπάρχουν και πράγματα που δεν ορίζουμε οι ίδιοι και τα οποία παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη ζωή μας. Γι’ αυτά όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Απομονώνοντας τα πράγματα που δεν ορίζουμε, μας μένουν αυτά που επιλέγουμε / διαλέγουμε / ορίζουμε και μπορούμε να αλλάξουμε / διορθώσουμε αν διαπιστώσουμε πως δεν είναι σωστά για εμάς… Όλα αυτά, συνθέτουν τη ζωή μας. Τη ζωή μας και την πορεία της.

Οι επιλογές μας είναι η ζωή μας. Ο τρόπος ζωής μας, η δουλειά μας, οι τρόποι διασκέδασης μας… Ο σύντροφός μας, οι φίλοι μας, οι παρέες μας… Όλα αυτά είναι επιλογές μας, τις οποίες μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αλλάξουμε. Αν δεν τις αλλάξουμε, σημαίνει πως είμαστε ικανοποιημένοι μαζί τους, ναι;

Όχι! Αν ήταν ναι, γιατί ακούμε συνεχώς ανθρώπους να γκρινιάζουν για τον άνθρωπό τους, τους φίλους και τη ζωή τους; Γιατί αντί να προσπαθήσουν να διορθώσουν αυτά που δεν τους αρέσουν ή να απομακρύνουν απ’ τη ζωή τους, αυτά που τους την κάνουν δύσκολη, επιλέγουν να παραμείνουν στα ίδια και απλά να παραπονιούνται γι’ αυτά; Η απάντηση είναι απλή και περικλείεται στην ίδια την ερώτηση. Επιλέγουν. Επιλέγουν να βιώνουν καταστάσεις που δεν τους αρέσουν, από φόβο για την όποια αλλαγή. Επιλέγουν να ζουν με ανθρώπους που δεν τους καλύπτουν, από άγχος μήπως ο επόμενος είναι χειρότερος. Επιλέγουν αυτά που ζουν, γιατί βολεύονται στο “παραλίγο τίποτα” από φόβο μήπως εντέλει εισπράξουν το “εντελώς τίποτα”. Μεγάλη η δύναμη του βολέματος. Τρομαχτικό το ξεβόλεμα.

Δεν ξέρω ποιος πρωτοείπε το “Κουνήσου! Δεν είσαι δέντρο!”, αλλά είχε απόλυτο δίκιο. Αν δεν σ’ αρέσει κάτι, μπορείς να κάνεις ένα βήμα μακριά του. Συνήθως υπάρχει κι άλλος δρόμος. Τα αδιέξοδα, τα δημιουργούμε μόνοι μας τις περισσότερες φορές, ως δικαιολογία για την αδυναμία μας. Ως δικαιολογία για την έλλειψη θάρρους μας. Μαγκιά σου αν επιλέγεις την αδράνεια, μην παραπονιέσαι όμως γι’ αυτή, γιατί εσύ την επέλεξες. Ειλικρινά όμως, πιστεύεις πως αυτή τη ζωή αξίζεις;

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.