,

Ενοχλητικές συμβουλές

Σίγουρα η επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας είναι απαραίτητη και πολλές φορές η συζήτηση των προβλημάτων μας με κάποιον φίλο, γνωστό, συγγενή είναι ψυχοθεραπευτική! Επειδή όμως οι φίλοι μας και οι συγγενείς μας δεν είναι ειδικοί, πολλές φορές τυγχάνει η “ψυχοθεραπεία” αυτή, να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι, προσπαθώντας να μας συμβουλέψουν λέγοντας τη γνώμη τους, μπορεί να μας αγχώνουν περισσότερο ή να μας οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις.


Όταν αυτές οι “συμβουλές”, έρχονται από άτομα που δεν σε ξέρουν καλά, είναι πολύ ενοχλητικό. Δεν ξέρουν το πρόβλημά σου, δεν ξέρουν τι πέρασες ακριβώς, δεν ακούν καν τι πιστεύεις εσύ, το μόνο που θέλουν είναι να πουν τη γνώμη τους, είτε αυτή είναι κατάλληλη συμβουλή για το δικό σου θέμα ή όχι. Πόσο μάλλον δε, όταν οι συμβουλές έρχονται χωρίς καν να τις ζητήσεις. 

Ακόμη πιο ενοχλητικό και εκνευριστικό βέβαια είναι όταν αυτός που σε συμβουλεύει μιλάει εκ του ασφαλούς, δεν έχει ζήσει, ούτε έχει περάσει τα ίδια με σένα. Όταν για παράδειγμα μου κάνουν υποδείξεις για τα παιδιά μου, χωρίς καν να έχουν οι ίδιοι παιδιά! Το χειρότερο δε, είναι όταν επιμένουν στη συμβουλή τους και προσπαθούν να σε πείσουν με επιχειρήματα που έχουν ακούσει αριστερά και δεξιά. 


Τέλος, οι συμβουλές από “έμπειρους” και μεγαλύτερους, που έχουν περάσει καταστάσεις παρόμοιες με τις δικές σου, είναι οι… συμβουλές παγίδα! Νομίζουν ότι επειδή πέρασαν τα ίδια, μια λύση παρόμοια με τη δική τους θα βοηθούσε και σε σένα το ίδιο. Αυτό που δεν μπορούν να υπολογίσουν όμως, είναι ο παράγοντας χρόνος. Μια συμβουλή  της γιαγιάς σου ή της μαμάς σου, μπορεί φαινομενικά να είναι η τέλεια λύση, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, ότι κάποια πράγματα δεν λειτουργούν το ίδιο και μπορεί αντί να διευκολύνουν, στο τέλος να δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Δεν είναι κακό να ακούμε τις συμβουλές τρίτων, σίγουρα όμως πριν τις εφαρμόσουμε καλό θα ήταν να τις φιλτράρουμε ή έστω να τις προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα και καταστάσεις. Ακούστε τη συμβουλή μου και δε θα χάσετε 🙂

Χρύσα Αβραμίδου


10 απαντήσεις στο “Ενοχλητικές συμβουλές”

  1. Καλημέρα Χρύσα! 🙂
    Όταν ακούω για συμβουλές, ο νους μου, πάει σ’ ένα καλό μου φίλο που δεν ζει πια και που όταν ήταν στο νοσοκομείο, είχε βάλει μια ταμπέλα πάνω από το κρεββάτι του που έγραφε: «Συμβουλές δεν δέχομαι, λάθη κάνω και μόνος μου»! 😉
    Υπάρχουν συμβουλές και συμβουλές, εμένα μ’ ενδιαφέρουν αυτές που μπορούν να κάνουν πρακτικά πιο εύκολη την καθημερινότητα μου, όπως αυτές που μου έδωσε η μητέρα μου, όταν ήμουν πολύ νέα!
    Να μάθω να σιδερώνω καθιστή και από τότε κάθε φορά που σιδερώνω κάθομαι και την ευχαριστώ!
    Να πλένω με γάντια και να κάνω τα κηπευτικά με γάντια, γιατί τα ταλαιπωρημένα χέρια είναι τα πρώτα που φωνάζουν, «φροντίδα» και μην αφήνεσαι! 😛
    Όσο γι αυτά που αφορούν την ψυχική μας ηρεμία, συμβουλές δέχομαι μόνο αν τις έχω ζητήσει πρώτα η ίδια, στους δε «εθελοντές συμβουλάτορες», αλλάζω ευγενικά κουβέντα και ούτε που το παίρνουν είδηση, βλέπεις Χρύσα μου, μεγαλώνοντας μαθαίνεις να ελίσσεσαι! 😉

    Πολλά ΑΦιλάκια με μια καλή βδομάδα! 🙂

    • Καλημέρα σας,

      κάτι ήξερε ο φίλος σας φαίνεται! Η αλήθεια είναι, ότι ακόμη δεν έχω μάθει να ελίσσομαι έτσι και απλά ακούω.
      Το μόνο τρικ μου είναι να λέω ναι και μετά να κάνω αυτό που θεωρώ καλύτερο. 🙂

      Καλή εβδομάδα και σε σάς!

  2. Kαλημέρα και καλή εβδομάδα!!

    Από συμβουλές δεν παθαίνει κανένας κακό, αρκεί να τις μετράει με τα δικά του δεδομένα!!

    Κάποτε ένας φίλος μου έλεγε μου αρέσει να κάνω παρέα με μεγαλύτερους γιατί δίνουν συμβουλές με συμπυκνωμένη σοφία!!

    Άκου δε χάνεις τίποτε, αλλά φιλτράρισε εσύ τι θα κρατήσεις και πως θα πορευτείς!

  3. Χαρά μου, να “μιλάμε” όλες/οι μαζί, τα κορίτσια είναι εξαιρετικά και τα άρθρα τους, σοφά!!! 😉
    Ελπίζω να τις διαβάζει και κανένα αγόρι! 😛
    ΥΓ: “Αγόρια” είναι για μένα όλοι οι άνδρες ασχέτως ηλικίας… μια και όσα χρόνια και αν περάσουν αγοράκια παραμένουν!!! 😀
    ΑΦιλάκιαααααααααααααααα! 🙂

  4. Όταν ακολουθούσα τις συμβουλες;-διαταγες-οδηγιες-εντολές φίλων (και καλά), ξαδελφιών θείων που με αγαπάνε βρε κι ας με κράζουν πίσω από τη πλάτη μου, γονιών (αχ αυτή η μαμά), γκόμενων, περνούσα άσχημα για να περνάνε αυτοί καλά…. μεχρι που το έκοψα….. σταματησα να ειμαι καλό παιδί… και ως δια μαγείας σταματήσαν να κάνουν τους συμβουλάτορες…….

  5. Εκτός από τον παράγοντα “χρόνο”, Χρύσα, αυτό που ξεχνούν είναι η μοναδικότητα καθενός.Κάτι που για σένα ήταν αποτελεσματικό, για κάποιον άλλο είναι καταστροφικό. Πάνω απ’ όλα όμως, ό,τι και να ακούμε, η απάντηση -η πιο κατάλληλη για εμάς- έρχεται από τη φωνή μέσα μας.
    Καλή συνέχεια.

    • Ευχαριστώ για το σχόλιό σου Ανθή, έχεις απόλυτο δίκιο, το θέμα είναι πιστεύω να μάθουμε να φιλτράρουμε αυτά που ακούμε γιατί δυστυχώς δεν έχουν όλοι αυτό το χάρισμα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading