“Θυμός είναι η τιμωρία στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας για το λάθος κάποιου άλλου”. Πόσο σοφή φράση! Σ’ έναν κόσμο που οι άνθρωποι δεν λογαριάζουν ιδιαίτερα ο ένας τα συναισθήματα, τα όρια και την ψυχολογία του άλλου, είναι μάλλον αδύνατον να μη φτάσεις στο σημείο να θυμώσεις, όσο ήρεμος και ήπιων τόνων άνθρωπος κι αν είσαι. Ακόμη κι αν γνωρίζεις καλά πως ο θυμός κάνει κακό, όσο κι αν προσπαθείς συγκρατηθείς, είναι μάλλον απραγματοποίητος στόχος να είσαι συνεχώς ήρεμος. Κάποιος, κάπου, κάποτε θα βρεθεί, που θα ξεπεράσει τις αντοχές σου και θα σε κάνει να χάσεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου.

Μπορεί να είσαι από εκείνους που δύσκολα ξεφεύγουν απ’ τα προσωπικά όριά τους. Μπορεί να γνωρίζεις καλά πως με το θυμό δεν λύνονται τα προβλήματα. Μπορεί να ξέρεις πως οι βλαβερές επιπτώσεις του θυμού κάνουν κακό στον ψυχισμό, αλλά και στο σώμα σου, αλλά… είναι κάποιοι άνθρωποι, κάποιες καταστάσεις, που νιώθεις σαν να προσπαθούν συνεχώς και με κάθε τρόπο να σε κάνουν να ξεφύγεις. Να ξεφύγεις και να θυμώσεις. Nα φωνάξεις και να μιλήσεις έντονα. Δυστυχώς αρκετές φορές τα καταφέρνουν….


Η έκφραση “μου ανέβηκε η πίεση” δεν είναι τρόπος του λέγειν. Όταν θυμώνουμε, ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς, η τεστοστερόνη αλλά και η πίεση του αίματος. Διαταράσσεται το καρδιαγγειακό, το ορμονικό και το νευρικό μας σύστημα. Όταν θυμώνουμε, μπορεί να οδηγηθούμε σε πονοκεφάλους ή μυϊκούς πόνους. Είναι καλό λοιπόν, για το δικό μας καλό κυρίως να προσπαθούμε να μην θυμώνουμε.

Απ’ την άλλη πλευρά, το να καταπιέζουμε τόσο έντονα συναισθήματα όσο ο θυμός, δεν μας κάνει καλό. Κάτι τέτοιο επηρεάζει και τη σωματική αλλά και την ψυχολογική μας υγεία. Είναι καλό λοιπόν, για το δικό μας καλό κυρίως να μην καταπίνουμε αυτά που νιώθουμε ότι μας πιέζουν, αυτά που νιώθουμε ότι μας πνίγουν.


Βάζοντας τα δύο παραπάνω δεδομένα επί τάπητος, καταλήγουμε στο ότι μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην δίνουμε σε όλα ιδιαίτερη σημασία. Αν κάνουμε μια δεύτερη σκέψη πάνω σε κάθε θέμα, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά δεν αξίζει τον θυμό μας. Ε, αν και μετά τη δεύτερη σκέψη, καταλάβουμε ότι αυτό που συνέβη αξίζει 100% να μας κάνει έξαλλους… ε ας γίνουμε! Δεν θα σκάσουμε εμείς, καταπιέζοντας τα συναισθήματά μας, επειδή ο απέναντι είναι για κλωτσιές! Το λένε κι οι επιστήμονες! 😛

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

3 Σχόλια

  1. Καλημέρα και καλό μήνα !!! Μια χαρά τα έγραψες !!

    Αυτό το τραγούδι μου αρέσει πάρα πολύ !!!!

      1. Σε ευχαριστώ με την ευκαιρία που παρακολουθείς τις αναρτήσεις μου!!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.