Με αφορμή την γρίπη, που κυκλοφορεί γύρω μας και μας ταλαιπωρεί, θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια όταν η μαμά, μου έλεγε «καλύτερα εγώ να αρρωσταίνω παρά εσύ». Κάθε φορά που αρρώσταινα η στεναχώρια της ήταν μεγαλύτερη από τον πυρετό μου! Την θυμάμαι να ξημεροβραδιάζεται δίπλα μου με εκείνη την πετσέτα βουτηγμένη στο ξύδι και στο νερό. «Το ξύδι παίρνει τον πυρετό» μου λέγε κι μόλις την έβαζε στο μέτωπό μου, ένιωθα αμέσως μια ευχάριστη ανακούφιση. Τα βράδια είχα το πλεονέκτημα να κοιμάμαι μαζί της στην κρεβατοκάμαρα νιώθοντας ευτυχισμένη παρόλη την αρρώστια μου. Η προσοχή της ήταν συνεχώς στραμμένη πάνω μου.

Από την άλλη όμως είχα και κάποιους περιορισμούς, όπως να μην βλέπω τηλεόραση γιατί ανέβαζε τον πυρετό όπως συνήθιζε να λέει. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής μια βαριά ζαλάδα την ένιωθα όταν κοιτούσα, αλλά κατά πόσο ήταν αλήθεια δεν ξέρω. Έπινα συνεχώς τσάγια και σούπες ακόμα κι όταν κόντευε να περάσει η γρίπη. «Το κρέας και η σοκολάτα απαγορεύονται» έλεγε.

Τώρα που είμαι κι εγώ μάνα την καταλαβαίνω απόλυτα. Όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά μου, αρρωσταίνω κι εγώ πιο πολύ. Το άσχημο συναίσθημα που σου δημιουργείται μόλις βλέπεις τα υγρά τους ματάκια, τα κόκκινα μαγουλάκια και την ηρεμία στο βλέμμα τους, σε κάνει να αναζητάς τις τρελές μέρες που τρέχουν πάνω κάτω και σου κάνουν την ζωή γλυκιά «κόλαση». Δεν ξέρω αλλά με τόσα που ακούμε σήμερα όλες οι μαμάδες είμαστε πολύ καχύποπτες και υπερπροστατευτικές. Στα δικά μου χρόνια με πέντε γιατροσόφια που ήξερε η μαμά περνούσαν τα πάντα, τώρα κάνεις δεκαπέντε και πάλι δεν νιώθεις σιγουριά. Πολλά από αυτά που μου έκανε η μητέρα μου, τα ακολουθώ ευλαβικά κι εγώ στα παιδιά μου, μιας και πιστεύω πως οι παλιές ήξεραν κάτι παραπάνω.(Αφού βέβαια έχω συμβουλευτεί και κάνα δυο γιατρούς).

Της Σοφίας Β.

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.