“Πρέπει να φέρουμε τα παιδιά μας στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό βιβλίο της. Και τα παιδιά έχουν πολλά να διδαχτούν από το βιβλίο αυτό.”

Δανείζομαι την υπέροχη αυτή φράση του  J. Rousseau, ο  οποίος είναι ο κύριος εκπρόσωπος της αγωγής που εναρμονίζεται με τους νομούς της φύσης, και την επικροτώ!

Με την ευκαιρία που είχαμε το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας και τον υπέροχο καιρό, ξεχυθήκαμε κι εμείς στην εξοχή για να μπορέσουν τα παιδιά να ρουφήξουν λίγο καθαρό αέρα και να έρθουν σε επαφή με το χώμα, τη γη, τα λουλούδια, τα φυτά!  Τα παιδιά έπαιξαν, έτρεξαν, απόλαυσαν όλη αυτή την αίσθηση ελευθερίας, ήταν χαρούμενα χωρίς ιδιαίτερα παιχνίδια, χωρίς την τεχνολογία να τους εμποδίζει να τα γευτούν όλα αυτά. Έβλεπα τα παιδιά μου σε μια κατάσταση έκστασης και όλες τους τις αισθήσεις να δουλεύουν στο φουλ. Πήγαν για “εξερεύνηση” στο δάσος, ανακάλυψαν “πετρώματα”, έσκαψαν στο χώμα για να βρουν “θησαυρό”, λέρωσαν τα ρούχα τους με χώμα και γρασίδι και ήμουν πολύ χαρούμενη γι’αυτό. Απλά και μόνο γιατί έβλεπα τα παιδιά μου ευτυχισμένα!

IMG_2065 (002)

Όλη αυτή η φύση, φάνταζε στα μάτια τους αφύσικη, αλλά τόσο όμορφη. Πήραν νέα ερεθίσματα, εικόνες και γέμισαν νέες εμπειρίες και ψυχική ευφορία. Ακόμη και η επαφή με άλλα παιδιά ήταν ουσιαστική, συνεργάστηκαν, επικοινώνησαν και αυτοσχεδίασαν μαζί.

081B7109-7271-46A0-91A5-6B56851A17C0 (002)

Σίγουρα τα παιδιά μας, είναι παιδιά των πόλεων, της ηλεκτρονικής εποχής και έτσι θα παραμείνουν. Το να τα φέρνουμε όμως σε επαφή με τη φύση όσο περισσότερο μπορούμε, μόνο θετικά και ευεργετικά στοιχεία θα αποκομίσουν και μαζί τους και εμείς.

Της Χρύσας Αβραμίδου

 

 

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.