,

Παιδί & Μετακόμιση

Λόγω επικείμενης μετακόμισης που θα έχω το νέο έτος σκεφτόμουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσω να ενημερώνω ήδη τα παιδιά μου για τις νέες αλλαγές που θα έχουν. Σκέφτηκα πώς αν μπορέσω και τα προετοιμάσω, ίσως να μην νιώσουν κάποια ανασφάλεια και να δουν την όλη αλλαγή σαν μια νέα περιπέτεια!


Οι ψυχολόγοι προτείνουν τα παιδιά να έχουν ένα σταθερό περιβάλλον, που να τους προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια σ ’αυτή τη τρυφερή ηλικία. Τα παιδιά, όπως ξέρουν οι περισσότεροι γονείς χρειάζονται τη ρουτίνα και τη σταθερότητα στις καθημερινές τους συνήθειες και η παραμικρή αλλαγή μπορεί να τα προκαλέσει ιδιαίτερο  άγχος και άρνηση. Πόσο μάλλον μια μεγαλύτερη αλλαγή, όπως είναι μία μετακόμιση.

Φυσικά παίζει ρόλο η ηλικία του εκάστοτε παιδιού γι’αυτό και στον μικρότερο γιο μου ήμουν ακόμη πιο προσεκτική. Σίγουρα όταν η μετακόμιση έχει σαν συνέπεια και την αλλαγή σχολείου όπως και στη δική μου περίπτωση, τότε νομίζω πως  πρέπει να δώσουμε  ξεχωριστή έμφαση για το νέο σχολικό περιβάλλον του παιδιού και φυσικά ενημέρωσα τον γιο μου ότι μπορούμε να κρατήσουμε επαφή με τους παλιούς του συμμαθητές και φυσικά το κάναμε.


Επίσης, προσπάθησα να τα ενημερώσω όσο πιο γρήγορα γινόταν για να τους δώσω τον χρόνο που χρειάζονται να επεξεργαστούν την ιδέα της αλλαγής. Τους επισήμανα τα θετικά της αλλαγής π.χ ότι θα έχουν  ο καθένας το δικό του δωμάτιο και τους δελέασα και με 1-2 καινούρια παιχνιδάκια. Επισκεφτήκαμε τη νέα περιοχή αρκετές φορές μαζί τους για να αρχίσουν να νιώθουν οικεία και τους έδειξα  το  πάρκο που έχει κοντά μας και ότι θα μπορούμε να ερχόμαστε συχνά. Τέλος, επειδή βλέπω ότι τα παιδιά μου επηρεάζονται πολύ από τη δική μας στάση, τους δείξαμε πόσο ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι είμαστε για τη νέα αυτή αλλαγή και επ ουδενί, ούτε μία φορά δεν τους ανάφερα κάποιο αρνητικό για την αλλαγή αυτή. Δεν χρειάζεται να τα βάζω σε σκέψεις που θα μπορούσε να τους στεναχωρήσει. Ήθελα να επικεντρωθώ μόνο στα θετικά.

Έτσι κι αλλιώς όποιος κι αν είναι ο λόγος της μετακόμισης, αρνητικός ή θετικός οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και φυσικά ο κάθε γονιός γνωρίζοντας το παιδί του καλύτερα από τον οποιονδήποτε, πιστεύω ότι μπορεί να του προσφέρει αυτό που χρειάζεται. Στο κάτω κάτω την οικογένεια την κάνουμε εμείς οι ίδιοι, οι άνθρωποι, οι προσωπικές και τρυφερές στιγμές που περνάμε  μαζί με τα παιδιά μας.

 

                                       Συντάχθηκε από Χρύσα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading