“Οι περισσότεροι γάμοι σήμερα καταλήγουν σε διαζύγιο! Δεν κάνουν οι άνθρωποι πια υπομονή! Τα κάποτε “ιερά” δεσμά του γάμου, λύονται τόσο εύκολα! Θες η χειραφέτηση των γυναικών, θες ο διαφορετικός τρόπος που μεγαλώνουν οι νέες γενιές; Το αποτέλεσμα είναι πως σε λίγο καιρό οι “παντρεμένοι εφ’ όρου ζωής” θα θεωρούνται μειονότητα (αν δεν είναι ήδη)… 


Γέμισε ο κόσμος μόνες μαμάδες! Γυναίκες που αφού έκαναν τα παιδιά τους, αποφάσισαν πως ο σύζυγός τους δεν τους κάνει πια και τον πέταξαν απ’ το σπίτι σαν την τρίχα απ’ το ζυμάρι! Τους έμεινε το σπίτι, εξασφάλισαν και μια ωραιότατη διατροφή κι όλα καλώς καμωμένα! Χωρίζουν και σαν να ξαναγεννιούνται! Αλλάζουν μαλλί, ρούχα, χάνουν και μερικά κιλά (αυτά με τα οποία τις ανεχόταν ο πρώην!) και κυκλοφορούν λες κι είναι 20άρες! Βγαίνουν, ξενυχτάνε, πίνουν, περνάνε καλά! Αρπαχτικά σκέτα! Το παίζουν απελευθερωμένες, ότι δεν θέλουν δεσμεύσεις και τα σχετικά και πέφτουν τα χαϊβάνια οι άντρες! Ξέρεις πόσα σπίτια έκλεισαν από κάτι τέτοιες; Κουνιούνται από εδώ, κουνιούνται από εκεί και στον αρπάζουν τον άντρα πριν το καταλάβεις! Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις τσουπ… τον βρίσκουν τον αντικαταστάτη! Έχουν το σπιτάκι τους, τη διατροφούλα τους, βρίσκουν και ένα καινούριο κορόιδο να του φορτώσουν τα παιδιά κι ο μήνας έχει 9! Ζωάρα! Αλίμονο στα παιδάκια τους!


Χάθηκαν κι οι αξίες και τα ιδανικά και όλα! Κάποτε ο γάμος ήταν ισόβια δέσμευση! Όχι όπως σήμερα που χωρίζουν για ψύλλου πήδημα!”

Γκουχ γκουχ γκουχ… Τα πράγματα έχουν όντως αλλάξει απ’ την εποχή των δικών μας γονιών. Ναι, οι άνθρωποι χωρίζουν πιο εύκολα πια. Πλέον δεν θα ανεχτείς τη βία, δεν θα ανεχτείς να μπεκροπίνει και να μην αφήνει φράγκο τσακιστό στο σπίτι, ούτε να σου κάνει το κεφάλι σαν του “ρούντολφ το ελαφάκι” απ’ το κέρατο. Πλέον δεν θα ανεχτείς πράγματα από το φόβο του “τι θα πει η γειτονιά!”. Το ότι δεν θα τα ανεχτείς σε κάνει ανώριμο; Δείχνει ότι δεν ξέρεις ν’ αγαπάς και δεν θέλεις να κρατήσεις την οικογένειά σου ενωμένη;

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ναι, οι άνθρωποι χωρίζουν πιο “εύκολα” από παλιά, αλλά ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι τότε οι άνθρωποι που παρέμεναν στον γάμο με τα όποια στραβά του ήταν πιο ευτυχισμένοι; Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως τα παιδιά που έζησαν μέσα σ’ ένα γάμο, αν αυτός δεν ήταν ευτυχισμένος, μεγάλωσαν πιο ισορροπημένα; Ναι, οι γυναίκες είναι πιο ανεξάρτητες από παλιά κι όταν χωρίζουν δεν είναι δεδομένο ότι θα βάλουν τα μαύρα και θα πέσουν να πεθάνουν. Μπορεί ν’ αλλάξουν χτένισμα και ρούχα και ν’ αρπάξουν τη ζωή απ’ τα μαλλιά. Μπορεί ν’ αποφασίσουν ότι οφείλουν να ζουν φυσιολογικά για εκείνες και τα παιδιά τους. Οι χωρισμένες δεν είναι απαραίτητο ότι ψάχνουν “χορηγό”, ούτε ότι θα ψάξουν να τον βρουν στα μάτια όποιου παντρεμένου βρεθεί στο οπτικό τους πεδίο. Μπορεί να είναι γυναίκες που εργάζονται σκληρά για να μεγαλώσουν αξιοπρεπώς τα παιδιά τους χωρίς δεκανίκια κι αν αποφασίσουν να “ξαναφτιάξουν” τη ζωή τους, δύσκολα θα κοιτάξουν τον δικό σου άντρα! Ίσως παραείναι παντρεμένος για τα γούστα τους!

Ο χωρισμός δεν είναι κολλητική ασθένεια κι οι χωρισμένες δεν είναι μάστιγα. Οι χωρισμένες γυναίκες είναι γυναίκες όπως όλες. Είναι γυναίκες που μπορεί να ήταν άτυχες ή να έκαναν κάποια λάθος επιλογή, που αποφάσισαν όμως πως δεν μπορεί αυτή να τους ορίσει το μέλλον τους. Κανένας δεν παντρεύεται για να χωρίσει. Καμία νορμάλ γυναίκα δεν ξυπνάει ένα ωραίο πρωί και λέει “Δεν χωρίζω να ζήσω τη ζωή μου;”. Για να πήρε μια τέτοια απόφαση, κάποιο λόγο θα είχε!

Εσύ όμως… γιατί τις δείχνεις με το δάχτυλο; Μήπως πίσω απ’ αυτό κρύβεται φθόνος; Μήπως γιατί εκείνη τόλμησε ενώ εσύ βουλιάζεις σ’ έναν άσχημο γάμο;

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου

 

 

 

Advertisements

4 Σχόλια


  1. Εγώ βίωσα την εποχή που οι γονείς μου χώρισαν και ήμασταν οι δακτυλοδικτούμενες στο σχολείο με την αδερφή μου! Τα παιδιά χωρισμένων γονιών! Και όσο και αν οι γονείς μου μεταξύ τους τα είχαν “βρει” με το χωρισμό τους, τόσο η κοινωνία κρατούσε “χολή” για την όλη κατάσταση. Τραγικό!

    1. Ο κόσμος πάντα θα έχει κάτι να πει και δυστυχώς ελάχιστες φορές θετικό! Μιζέρια ψυχής το ονομάζω!

      1. Έτσι ακριβώς! Σημασία έχει ότι οι γονείς μου ήξεραν πολύ καλά να μας προστατεύουν από όλη αυτή τη μιζέρια εκεί έξω και το κυριότερο όσο ήταν χωρισμένοι παρέμεναν πολύ καλοί φίλοι μεταξύ τους και ήταν πάντα σε συνεννόηση. Απλά είναι μίζερο το να μην έχεις τελικά το ίδιο το πρόβλημα σου μέσα από το σπίτι σου και να προσπαθούν να στο δημιουργήσουν οι γύρω με τις ανόητες προκαταλήψεις τους!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.