Έχω πολλούς γνωστούς και φίλους που δουλεύουν μαζί με το έτερον ήμισυ και πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να τους ζηλεύει. Τι τυχεροί που είναι σκέφτηκα, είναι συνέχεια μαζί, αλληλοβοηθιούνται  και έχουν κοινό θέμα συζήτησης.

Αν το εμβαθύνεις  λίγο όμως,  θα δεις ότι δεν είναι  και τόσο ρόδινα τα πράγματα.  Ειδικά αν τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι τα «κατά» μπορεί να είναι και περισσότερα από τα «υπέρ». Για να δούμε τι μας είπαν:

ΥΠΕΡ:

Συνήθως υπάρχει ίδιο ωράριο εργασίας, άρα πιο εύκολη πρόσβαση με κοινό μεταφορικό μέσο πχ. Χρησιμοποιούν ένα αυτοκίνητο. Άρα και οικονομία. Επίσης τα ζευγάρια που πηγαίνουν προς την  ίδια κατεύθυνση καθημερινά τείνουν να αισθάνονται ότι μοιράζονται περισσότερους κοινούς στόχους.

«Η “συζυγική ικανοποίηση” βασίζεται σε κάποιο βαθμό στο αν ακολουθούν την ίδια διαδρομή όταν πηγαίνουν στη δουλειά τους» είπε η επικεφαλής της μελέτης Irene Huang, από το πανεπιστήμιο του Hong Kong.

Το ζευγάρι, μοιράζεται όνειρα και φιλοδοξίες, υπάρχουν κοινοί στόχοι προς την επιτυχία και αυτό τους ενώνει. Έτσι η σχέση δένεται ακόμη περισσότερο .

Όταν η εργασία είναι δική τους , π.χ δική τους επιχείρηση, τότε μοιράζονται και οι εργασίες, η δουλειά βγαίνει  πιο εύκολα και φυσικά μοιράζονται την επιτυχία μαζί. Επίσης δεν υπάρχει ο φόβος απόλυσης , η εργασία κυλάει με λιγότερο άγχος.

Ξέροντας ότι δουλεύεις με τον άνθρωπο που αγαπάς, αυτομάτως κάνει τον χώρο της εργασίας πιο δελεαστικό, πηγαίνεις με περισσότερη όρεξη στη δουλειά, οι υπερωρίες δεν φαίνονται και τόσο κουραστικές πλέον, άρα υπάρχει και  πιο αποδοτική εργασία.

Τέλος, για τους ζηλιάρηδες της υπόθεσης, έχοντας το ταίρι τους μαζί είναι πιο ήρεμοι ότι δεν θα υπάρξουν συναδελφικές ερωτοτροπίες που δεν θα μπορούν να τις δουν.

ΚΑΤΑ:

Τα εργασιακά άγχη μεταφέρονται στο σπίτι! Οι συζητήσεις αφορούν κυρίως τη δουλειά, και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της εργασίας. Οι προτεραιότητες του νοικοκυριού αλλάζουν, τα οικογενειακά θέματα γίνονται εργασιακά και κάπου εκεί χάνετε η οικογενειακή θαλπωρή .

Ακόμη και στα ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα , όταν τα εργασιακά άγχη είναι θέμα συζητήσεων  και εκτός εργασίας, τότε μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα ο ρομαντισμός της σχέσης  με συνέπεια τον χωρισμό.

Τα προσωπικά συναισθήματα βγαίνουν μπροστά και καθιστούν μη αντικειμενικές τις αποφάσεις. Είτε όταν πρόκειται για απόφαση που αφορά την εργασία, είτε για τη σχέση.

Περιορίζεται κατά πολύ ο προσωπικός χρόνος, χάνεται το προσωπικό καταφύγιο που έχει κάποιος όταν θέλει να ξεφύγει από τα προβλήματα και φυσικά δεν δίνεται ο απαραίτητος χρόνος του να λείψει ο ένας στον άλλο.

Ο ανταγωνισμός που μπορεί να υπάρξει στην κοινή εργασία μπορεί να γίνει καταστροφικός για τη σχέση όπως και η ζήλια στην περίπτωση προόδου μόνο του ενός από τους δύο.

Στην περίπτωση διαφωνίας  και μη  κοινής πλεύσης της εργασίας, τότε εκτός από τη σχέση μπορεί να κινδυνέψει και η εργασία. Όπως και να παρθούν λάθος αποφάσεις όταν υπερτερεί το συναίσθημα που να αποβούν μοιραίες για την κοινή εργασία, άρα και για το κοινό πορτοφόλι.

Και μια που λέμε για κοινό πορτοφόλι, το μεγαλύτερο πρόβλημα των γυναικών που εργάζονται με τον σύζυγό τους είναι ακριβώς αυτό. Ο οικονομικός έλεγχος, είναι μεγαλύτερος, δεν υπάρχει οικονομική αυτονομία με αποτέλεσμα την πίεση και την απώλεια της ελευθερίας.

Τέλος, στην περίπτωση του χωρισμού, η εργασία στον ίδιο χώρο θα είναι αβάσταχτη, δεν θα είναι πλέον ευχάριστη και φυσικά η αλλαγή επαγγελματικής στέγης θα είναι στο τέλος αναπόφευκτη.

 

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι πολλά ζευγάρια και νέοι έρωτες δημιουργήθηκαν από κοινό εργασιακό χώρο άλλοι με θετική και άλλοι με αρνητική κατάληξη. Λάθος ή Σωστό αυτό μόνο ο καθένας για τον εαυτό του μπορεί να το κρίνει. Η απόφαση δική σας…

Συντάχθηκε από Χρύσα
Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.