Οι περισσότεροι από μας, έχουν παρακολουθήσει, συνήθως με κομμένη την ανάσα, βιντεάκια στο ίντερνετ, με τύπους (τολμηρούς για κάποιους, αλλόφρονες για άλλους) που πηδάνε από κτίριο σε κτίριο, κάνουν άλματα από γέφυρες κτλ. Τι είναι όμως το παρκούρ;
Το παρκούρ, γνωστό και ως “Τέχνη της Φυγής”, είναι μια δραστηριότητα που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ’80 στη Γαλλία και σύντομα διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας. Είναι γνωστό άλλωστε πως η Σαντορίνη φιλοξενεί από το 2011, το “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρκούρ”, με traceurs απ’ όλο τον κόσμο.
Η φιλοσοφία του παρκούρ είναι η μετακίνηση από ένα σημείο σ’ ένα άλλο, υπερπηδώντας κάθε φυσικό ή μη εμπόδιο, με μόνο “όπλο” το σώμα μας. Στο παρκούρ δεν υπάρχει βοηθητικός εξοπλισμός και ο στόχος είναι η μετάβαση στο επιθυμητό σημείο στον πιο αποτελεσματικό χρόνο.
Μεγάλος λόγος γίνεται για την επικινδυνότητα του παρκούρ και όχι άδικα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον θάνατο του 13χρονου στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που επιχειρούσε άλματα από ταράτσα σε ταράτσα στο κέντρο της πόλης; Οι ειδικοί επισημαίνουν την επικινδυνότητα τέτοιων ενεργειών και τονίζουν πως ΚΑΝΕΙΣ δεν θα πρέπει να επιχειρεί όσα βλέπει να κάνουν έμπειροι και καταρτισμένοι traceurs. Το παρκούρ είναι μια εξαιρετικά σύνθετη γυμναστική, που απαιτεί υπόβαθρο που οι περισσότεροι δεν διαθέτουν.
Η επικινδυνότητα του παρκούρ εξαρτάται άμεσα απ’ τον ίδιο τον traceur. Χρειάζεται μεθοδικότητα, πειθαρχεία και πολύ υπομονή για να μειώσει κανείς τους κινδύνους τραυματισμού. Το να παρασυρθείς απ’ την έκκριση αδρεναλίνης, είναι μεγάλος κίνδυνος, ειδικά για τα παιδιά. Για όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το παρκούρ, υπάρχουν πιστοποιημένοι εκπαιδευτές, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν συσταθεί και ειδικές σχολές / σύλλογοι.
Της Κικής Γιοβανοπούλου