,

Τα 10 πράγματα που μάλλον δεν γνώριζες για τις… κατσαρίδες!

Ας μιλήσουμε για κατσαρίδες… Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι ήδη αρχίσατε να ξύνεστε και μόνο στην ανάγνωση της πρώτης πρότασης! Εδώ όμως δεν θα μιλήσουμε ούτε για τον τρόμο που προκαλούν κατά την εμφάνισή τους, ούτε για το πόσο σιχαμερές είναι, ούτε για τους τρόπους εξόντωσής τους. Θα μάθουμε πράγματα για αυτά τα αηδιαστικά έντομα, που δεν γνωρίζαμε και που σίγουρα θα μας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!


  1. Τις βλέπεις έτσι σιχαμερές και δεν ξέρεις ότι στο βάθος κρύβουν μια πολύ τρυφερή ψυχή, μιας και είναι πολύ κοινωνικές και αν μείνουν μόνες για πολύ καιρό, μπορεί να αρρωστήσουν! Οι κατσαρίδες επίσης δημιουργούν τις δικές τους γειτονιές!!!
  2. Το πόσο τρυφερά πλάσματα είναι οι κατσαρίδες, φαίνεται επίσης κι απ’ τον τρόπο που ζευγαρώνουν! Δεν ψάχνει σου λέει ο κατσαρίδος, την πιο όμορφη κατσαρίδα της αυλής! Δεν παίζει ρόλο η εμφάνιση αλλά τα ψυχικά χαρίσματα! Επίσης οι κατσαρίδες… φλερτάρουν! Δεν πάνε όλα τα είδη να την πέσουν στην τύπισσα στην ψύχρα… την προσεγγίζουν πρώτα ερωτικά! Κι αυτό το φλερτ μπορεί να φτάσει μέχρι και τη 1 ώρα! Τ’ ακούτε αγόρια;;; 
  3. Οι κατσαρίδες είναι αρχαίοι οργανισμοί. Βρίσκονται στη γη εδώ και περίπου 300.000.000 χρόνια (120.000.000 χρόνια ΠΡΙΝ τους δεινόσαυρους), ενώ οι άνθρωποι ζουν στη γη, μόλις 40.000 χρόνια! Έχοντας επιζήσει από παγετώνες, σεισμούς, πλημμύρες, πτώσεις αστεροειδών και πολλά άλλα, έχουν αναπτύξει απίστευτες ικανότητες επιβίωσης και προσαρμογής σε νέες συνθήκες!
  4. Το ότι οι κατσαρίδες είναι απ’ τους πιο ανθεκτικούς οργανισμούς, είναι κάτι που όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει. Το ότι αντέχουν 15 φορές μεγαλύτερη ακτινοβολία απ’ τον άνθρωπο όμως; Αυτός είναι και ο λόγος που λέμε πως σε έναν πυρηνικό πόλεμο, μόνο οι κατσαρίδες (και οι γυναίκες λένε κάποιοι 😛 ) θα επιβιώσουν! Αντέχοντας 40 μέρες χωρίς νερό, 90 μέρες χωρίς φαγητό και 45 λεπτά χωρίς αέρα εξάλλου, δεν θα τους είναι και δύσκολο!
  5. Είναι επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο πως κάποιο είδος έχει ήδη μεταλλαχθεί, καταφέρνοντας να επιβιώνει απ’ τις παγίδες που του στήνουμε εμείς οι άκαρδοι για να ψοφήσει! Δεν μπορούν να επιζήσουν απ’ το δηλητήριο που υπάρχει στις παγίδες που βάζουμε, έχουν βρει όμως τρόπο να το αποφεύγουν, αλλάζοντας τις γευστικές τους προτιμήσεις. Με απλά λόγια, εκεί που οι κατσαρίδες ήταν φοβερές γλυκατζούδες, τώρα αποφεύγουν τη γλυκόζη (που χρησιμοποιείται στα δολώματα), έχοντας τυπώσει στο dna τους πως “Εμείς γλυκόζη δεν τρώμε! Είμαστε πιο της υγιεινής διατροφής!”. Απίστευτο;;; Επιπλέον τα αυγά τους είναι φυσικά προστατευμένα από κάποια εντομοκτόνα!!!
  6. Στην Ελλάδα συναντάμε μόλις 20 απ’ τα 3.500 διαφορετικά είδη που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο! Το είδος με το μεγαλύτερο μήκος που φτάνει τα 80 χιλιοστά είναι το Blaberus giganteus (είναι αυτό που λέμε “Είδα την κατσαρίδα στη γωνία, της πέταξα την παντόφλα κι αυτή την πήρε και τη φόρεσε!”)! Το είδος με το μικρότερο μήκος είναι το Nocticola το οποίο φτάνει μόλις στα 2 χιλιοστά!
  7. Οι κατσαρίδες πάντως ανεξάρτητα με το μέγεθός τους, έχουν “μαγικές” ικανότητες, όπως το να μπορεί το σώμα και το κεφάλι τους να παραμένουν ζωντανά μετά το διαχωρισμό τους! Φοβερό; Το κεφάλι σου λέει παραμένει ζωντανό χωρίς σώμα για 12 ώρες και το σώμα συνεχίζει να ζει χωρίς κεφάλι για 40 μέρες!!! Μετά τις 40 μέρες, το σώμα πηγαίνει σε τόπο χλοερό από την… πείνα!!! Ένα ακόμη απίστευτο είναι πως όλα τα άκρα της, μπορούν να… ξαναφυτρώσουν (creepy!!!)!
  8. Οι μικρές μας τερέζες, είναι μάλλον βραδινοί τύποι, αφού τους αρέσει να… νυχτοπερπατάνε. Αν δεις λοιπόν κατσαρίδα τη μέρα, να ξέρεις πως απλά στη φωλιά της επικρατεί συνωστισμός και βγήκε να πάρει λίγο αέρα! Σε απλά ελληνικά… το σπίτι σου είναι full!!! Τρέξε Λόλα! Τρέξε!!!
  9. Οι κατσαρίδες είναι παμφάγες! Μότο τους μάλλον το “Ότι κινείται (και δεν κινείται) τρώγεται”, αρκεί να μην είναι… αγγούρι! Μιας και τα αγγούρια είναι το μόνο πράγμα που δεν βάζουν στο στόμα τους!
  10. Οι κατσαρίδες εκτός του ότι εκπέμπουν άσχημες μυρωδιές, μπορούν επίσης και να… σφυρίξουν! Πιο δυνατά σφυρίζουν οι πασίγνωστες κατσαρίδες Μαγαδασκάρης! Οι κοινές, είναι πιο διακριτικές, σφυρίζοντας… χαμηλόφωνα!

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading