Τι πιο ωραίο πράγμα από το να πηγαίνεις στη δουλειά σου και να υπάρχει ένα ωραίο περιβάλλον! Και δεν μιλάω για τα γραφεία και τα διακοσμητικά, αλλά για τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων. Τι γίνεται όταν το κλίμα είναι βαρύ και ασήκωτο;


Καταλαβαίνω ότι κανείς δεν είναι τέλειος και φυσικά τις ώρες που είμαι στη δουλειά μου θα πρέπει να ανεχτώ τις “ιδιαιτερότητες” του κάθε συναδέλφου και να ανεχτεί τις δικές μου! Μπορώ να καταλάβω όταν μια μέρα δεν έχει τα κέφια του και να συμπαρασταθώ στην κακή διάθεσή του, αλλά αυτό που δεν μπορώ να ανεχτώ και να δεχτώ είναι η κακή συμπεριφορά και η καθημερινή άσχημη κριτική, μόνο και μόνο για να φανεί ο ίδιος ανώτερος, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να μειώσει τον συνάδελφό του μπροστά στα μάτια των άλλων συναδέλφων αλλά και του αφεντικού.


Αυτοί οι ΤΟΞΙΚΟΙ άνθρωποι, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή. Δυστυχώς όμως δεν κυκλοφορούν με την ταμπέλα “τοξικός” στο μέτωπο, αντιθέτως μάλιστα τις περισσότερες φορές “μεταμφιέζονται” με τη στολή του φίλου, του συμπονετικού, του καλού συναδέλφου, που είναι πρόθυμος να σε βοηθήσει άλλα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σου την φέρουν πισώπλατα.

Μια καλή τακτική είναι η αδιαφορία, αλλά για πόσο καιρό μπορείς να ανεχτείς να παίρνει τα εύσημα για δική σου δουλειά ή να διασπείρει κουτσομπολιά, ακόμη και να συνωμοτεί για να φανείς ανίκανη; ΩΣ ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ! Μη μένετε με σταυρωμένα χέρια! Μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον άλλο συνάδελφο που εμπιστεύεστε και να ζητήσετε τη συμπαράστασή του. Κρατήστε αποστάσεις! Μη μοιράζεστε τις ιδέες σας για τη δουλειά και μη μιλάτε για την προσωπική σας ζωή μαζί τους. Προσπαθήστε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας ακόμη κι αν σας μιλάει άσχημα, εσείς απαντήστε με ήρεμο και ευγενικό τρόπο. Σίγουρα κάποια στιγμή θα καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να σας επηρεάσει και θα σας αφήσει ήσυχη. Σίγουρα βέβαια θα βρει επόμενο θύμα…

Είναι πολύ εξοντωτικό να δουλεύεις με δύσκολους χαρακτήρες, σε εμποδίζει να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, κάνει τις καθημερινές σου να μοιάζουν με κόλαση και πολλές φορές μπορεί να σε παρασύρει στην παραίτηση. Μην τους κάνετε τη χάρη λοιπόν!

 

Της Χρύσας Αβραμίδου

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.