Το να βάλεις στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού ένα παραμυθάκι πριν τον ύπνο, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Ναι, η καθημερινότητα όλων μας είναι δύσκολη και κουραστική, αλλά όλη αυτή η «τελετουργία» δεν θα μας πάρει πάνω από 15 λεπτά και φυσικά τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα παιδιά μας, είναι τεράστια.

  1. Λίγη αγκαλίτσα ακόμη! (κρατώντας τα αγκαλιά και ξοδεύοντας λίγο χρόνο ΜΟΝΟ για εκείνα, μόνο ευτυχισμένα μπορεί να νιώσουν)
  2. Μέσω των παραμυθιών, βοηθάμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τη φαντασία τους και την επινοητικότητα τους
  3. Τα παραμύθια βοηθάνε τα παιδιά να γίνουν πιο έξυπνα και να ενδυναμωθεί ο ψυχικός τους κόσμος
  4. Τα παραμύθια διδάσκουν στα παιδιά μας τις αξίες της ζωής. Τους μαθαίνουν την αξία της αγάπης, της προσφοράς και της αλληλεγγύης αλλά και τη σημασία της προσπάθειας και της επιμονής
  5. Περνάει έμμεσα πολύ σημαντικά μηνύματα στα παιδιά μας. Πώς να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις (αποχωρισμός, θάνατος κτλ)
  6. Τα παραμύθια είναι γεμάτα «κακούς». Μ’ έναν πολύ έξυπνο τρόπο, μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι η ζωή δεν έχει μόνο την όμορφη πλευρά της κι ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί, χωρίς όμως να τους δημιουργούμε φοβίες
  7. Υπαρξιακά διλήμματα των παιδιών όπως η αγάπη για τη ζωή, η ανάγκη του παιδιού να αγαπιέται, η ζήλια, ο φόβος για το θάνατο… αποτυπώνονται όμορφα μέσω των παραμυθιών, βοηθώντας τα να κατανοήσουν πως αυτά που ίσως νιώθουν είναι φυσιολογικά κι ανθρώπινα

Ένα παραμύθι, ένα φιλί και μια ζεστή αγκαλιά… πόση σιγουριά κι ασφάλεια μπορεί να γεμίσει την ψυχούλα τους? Πόσο πιο όμορφα θα μπορούσαμε να κλείσουμε τη μέρα τους?


«Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…»

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου
Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.